De lekkerste asperges komen uit Diffelen

Het is weer tijd voor het witte goud: het aspergeseizoen is aangebroken! Van april t/m juni kun je weer heerlijk genieten van de versgeplukte asperges! Tot 24 juni wordt er weer volop aandacht besteed aan de Koningin van de groente. Geniet van de asperges, eet smakelijk!

Het Salland en Vechtdal beschikt over een zeer lichte zandgrond met diep grondwater. Hierdoor ontstaat de specifieke smaak van de asperge welke van uitzonderlijke klasse is!

Aspergeperiode

Aspergeperiode

Waarom is een goede grondsoort zo belangrijk voor witte asperges? Hoe dragen zonnestralen bij aan het groeiproces? Ontdek en proef het dit jaar tijdens de aspergeperiode!

Jan Nijenhuis

Jan Nijenhuis

Jan Nijenhuis, aspergeboer in Diffelen, Aspergeboerderij Het Nijenhuis

Hoe zijn aardbeien of asperges uiteindelijk op het bord liggen, aspergeboer Jan Nijhuis is er niet zo mee bezig. Voor hem telt vooral de kwaliteit van zijn producten. Verscheidene restaurants uit de regio kiezen bewust voor de Vechtdal-asperge uit Diffelen én voor de verse aardbeien.

Hij ziet er honderden op een dag, maar ook voor Jan Nijhuis is de asperge nog altijd een delicatesse. Volgens de ondernemer is het korte seizoen de kracht van zijn unieke product. “Het is de beleving. Doordat de asperge maar een aantal maanden verkrijgbaar is, zijn de mensen altijd enthousiast.”

Het asperge-seizoen is dan wel voorbij, het blijft een komen en gaan aan de Rheezerweg. In de boerderijwinkel is altijd reuring. De dagverse aardbeien gaan als warme broodjes over de toonbank en ook de vele aantrekkelijke streekproducten als kaas, bier, natuurvlees, meel, wijn en honing, zijn in trek.

Vliegende start
De asperge blijft voor de meeste mensen de belangrijkste reden om een bezoekje te brengen aan de boerderijwinkel van Nijenhuis. Het vroege voorjaar bezorgde Het Nijenhuis een vliegende start van het aspergeseizoen. “De echte liefhebbers hangen na de eerst zonnestralen al aan de lijn. Zij hadden geluk dit jaar. Eind maart zijn we al begonnen met steken. Nooit eerder waren we zo vroeg”, vertelt Jan.

De aspergeoogst is altijd afhankelijk van het weer. Het donkere en witte plastic werden weer regelmatig afgewisseld om de productie te versnellen al dan niet te vertragen. Een onzekere en arbeidsintensieve tijd. Voor Jan en zijn personeel was het drie maanden bikkelen tussen de aspergebedden. En dat al meer dan dertig jaar. Tijden veranderen, maar nog altijd staat hij elk voorjaar met de handen in de zwarte grond waar elke asperge handmatig op de goede lengte moet worden afgesneden.

Natuurgebied
Waar het voor aspergeboer Jan ooit begon in de garage vanwaar hij notaris, dokter en andere welgestelden in een schoenendoos het witte goud mee gaf, is dat nu wel anders. Vandaag de dag lijkt de asperge van iedereen. Van toprestaurants tot lokale inwoners en groenteboeren tot campinggasten, iedereen lijkt de weg te kennen naar Diffelen. Op het erf aan de Rheezerweg staat tegenwoordig een heel bedrijf. Naast de boerderijwinkel is Jan ook de trotse bezitter van een natuurgebied met aanlegsteiger. “Zo kunnen we alles met elkaar verbinden en de bekendheid van de asperge en van het Vechtdal nog meer vergroten. Ik ben boer, maar op één of andere manier heeft de asperge zoveel aandacht getrokken, dat het nu veel meer is dan dat…”

Benieuwd hoe Jan dit doet? Bekijk het filmpje in de link hieronder.

Op bezoek bij de aspergeboerderij

Wist je dat?

Wist je dat?

De kleur van de asperges hangt af van de hoeveelheid zonlicht die ze hebben gezien: witte groeien onder de grond (in een zogenaamde ‘rug’; een opgehoogde zandwal), paarse hebben al wat meer licht gehad en groene groeien in de open lucht.

 

RECEPT: Asperge ijs!

RECEPT: Asperge ijs!

Eric Otter, chef-kok bij restaurant De Rheezer Bistro: “Tijdens het aspergeseizoen wordt er normaal  gesproken wel dertig kilo asperges per week verwerkt en gegeten. De asperge staat echt centraal in ons menu in deze periode. Uiteraard kiezen we voor lokale producten, dus serveren wij het witte goud van aspergeboerderij Het Nijenhuis. We proberen zoveel mogelijk van de asperge te gebruiken. De schilletjes zijn over en daar zit echt heel veel smaak in. We willen onze gasten verrassen en iets laten proeven dat ze thuis niet zo maar eten. Dit recept is daar een goed voorbeeld van. Het past bij onze manier van werken. We willen de gerechten graag spannend maken.”

Asperge ijs
Ingrediënten
• 0,25 liter room
• 0,25 liter volle melk
• 200 gram invertsuiker
(Recept invertsuiker: per kg suiker een halve liter water. Laten koken zodat suiker oplost. Wanneer dit kookt sap van 1 citroen toevoegen en 20 minuten laten doorkoken.)
• 165 gram eigeel
• 1 vanillepeul (gespleten)
• 250 gram aspergeschillen

Verwarm de room met de vanille en de aspergeschillen. Breng dit tegen de kook aan en laat het een half uurtje rustig trekken. De aspergeroom laten afkoelen en door een zeef halen. Meng dit vervolgens met de invertsuiker, eigeel en volle melk. Dit mengsel opdraaien in een ijsmachine. Heb je geen ijsmachine? Geen probleem. Zet het mengsel in een platte bak in de vriezer. Roer het gedurende 3 uur om de 30 minuten door, om ijskristallen te voorkomen. Laat het ijs daarna een nacht in de vriezer staan om goed te harden.
Bij De Rheezer Bistro krijg je uiteraard een feestje op je bord, maar je kunt asperge ijs simpel en lekker garneren met zomerfruit, zoals aardbeien of frambozen. Asperge ijs is ook heel lekker met rabarber!

Ondernemer: Jan Nijhuis - Visit Regio Hardenberg

Jan Nijhuis

Aspergeboer in Diffelen

Met onze streekproducten willen we de toerist naar Diffelen halen en het Vechtdal promoten.

Lees meer

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod