Recept: Dips van Proefkamer het Reestdal

Wist je dat eendekroos eigenlijk waterlinzen zijn? Dat veldkers gewoon tussen de stoeptegels groeit en de blaadjes van de geraniums eetbaar zijn? Onvoorstelbaar hè, hoeveel eten er gewoon voor onze neus groeit.

We hebben er nog een paar. Wist jij bijvoorbeeld dat de reuzenbovist een paddenstoel is die je vindt in de landerijen en dat je deze kunt bakken als een schnitzel? Of dat je, als je verse paddenstoelen wilt bereiden, je goed moet kijken of je de paralamaniet hebt en niet de giftige panteramaniet? Én, dat de Buisman, die vroeger veel werd gebruikt voor extra aroma op de koffie, wordt gemaakt van wilde witlof?

Het is een greep uit de vele weetjes, die wildplukkers zoals Daniël Poolman van Proefkamer Het Reestdal in Dedemsvaart, haarfijn over het voetlicht kunnen brengen. Alles wat hij niet kent, onderzoekt hij tot op de bodem. Geïnspireerd door Nederlands bekendste wildplukker Edwin Florès. ‘Want’, zo geloven zij, in de basis zijn we allemaal geboren wildplukkers. Beiden hebben als missie die kennis weer terug te brengen. Lees het hele verhaal op regiohardenberg.nl.

Leuke tip. Organiseer je eigen mini-foodwalk. Daniël Poolman stelt speciaal voor Visit Hardenberg drie van zijn recepten beschikbaar. Dip met zuurdesem. Ga je mee op ontdekkingstocht? Op zoek naar watermunt, zevenblad en look zonder look. Weet jij plekken in Hardenberg waar deze planten groeien? Laat het ons weten via gewoondoen@hardenberg.nl!

Tapenade van wilde munt (3 personen)

Tapenade van wilde munt (3 personen)

Benodigdheden:

  • 50 gr olijf
  • 50 gr tomatenpuree
  • +/- 15 gr watermunt
  • +/- 20 gr fluitenkruid
  • 50 gr walnoten
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Blender
  • Slacentrifuge
  • Maatbeker

Hoe maak je het?
1. Draai de olijf in de blender (keukenmachine) fijn.
2. Pluk de blaadjes van de munt en was deze. (De steeltjes kunnen weg.)
3. Was en droog de blaadjes in de slacentrifuge.
4. Doe de blaadjes in de blenderbeker met de olijf, tomatenpuree en cashewnoten.
5. Pureer met behulp van de blender een mooie, gladde massa.
6. Voeg eventueel een scheut olijfolie toe.
7. Breng op smaak met zout en peper.

Aiolie van look zonder look

Aiolie van look zonder look

Benodigdheden:

• Ongeveer 30 gr look zonder look
• 3 tenen knoflook
• 1 dl olijfolie
• 100 gr yoghurt
• 100 gr mayonaise
• Peper
• Zout

• Steelpan
• Pollepel
• Blender
• Slacentrifuge
• Bekken
• Spatel

Hoe maak je het?
1. Knoflook schoonmaken en met de olie op laag vuur bakken zonder te verkleuren.
2. Look zonder look ontdoen van stelen en wassen met behulp van slacentrifuge.
3. In blenderbeker doen of met staafmixer samen met de knoflook en olie en tot puree draaien. (Zorg dat de olie is afgekoeld!)
4. Dit mengen met de yoghurt en mayonaise.
5. Op smaak brengen met zout en peper.

Pesto van zevenblad (3 personen)

Pesto van zevenblad (3 personen)

Benodigdheden:
• +/- 50 gr zevenblad
• 80 gr oude kaas
• 100 gr cashewnoten
• +/- 3 dl olijfolie

Hoe maak je het?
1. Pluk het zevenblad.
2. Ontdoe deze van de stelen en was heel goed m.b.v. een slacentrifuge.
3. Met gebruik van de keukenmachine eerst het zevenblad, kaas en cashewnoten fijn draaien tot fijne massa.
4. Voeg op het laatst de olie toe tot een mooie, smeuïge massa.
5. Breng op smaak met zout en peper.

De leukste vakantie beleef je natuurlijk in deze regio!

Bekijk nu het aanbod in Hardenberg en boek jouw onvergetelijke vakantie!

Bekijk het aanbod